OVI indeks

header-1-MojPosao.jpg
OVI-Index_kolovoz-2017.jpg
OVI za kolovoz 2017.: Nastavak oporavka potražnje za radom; gotovo pola novih poslova je na određeno vrijeme  

OVI je u kolovozu 2017. zabilježio rast od 39 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom. Iako desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na blagi porast potražnje za radom u iznosu od 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, radi se o najmanjem rastu u posljednjih 12 mjeseci izuzev studenog prošle te travnja i srpnja ove godine. Ipak, trend oporavka potražnje za radom vidljiv je iz činjenice da je prosječna vrijednost OVI indeksa u prvih osam mjeseci ove godine 34,6 posto viša nego prosječni OVI indeks u istom razdoblju prošle godine.   

Najveća potražnja za radnom snagom u kolovozu ove godine ostvarena je u zanimanjima prodavač, konobar, kuhar i vozač, dok je na petom mjestu najtraženijih zanimanja učitelj, što je najava početka nove školske godine. Visok udio ugovora na određeno vrijeme i dalje se nastavlja te je u kolovozu 48,5 posto oglašenih radnih mjesta bilo vezano uz ugovor na određeno, dok je 38,9 posto bilo vezano uz ugovor na neodređeno vrijeme. Srednja stručna sprema dominantna je razina kvalifikacija koja se traži, pa je tako 35,1 posto oglašenih radnih mjesta u kolovozu zahtijevalo upravo srednju stručnu spremu.
Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).  

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti