Održano predstavljanje knjige dr. sc. Davora Mikulića



U srijedu, 21. ožujka 2018. na Ekonomskom institutu, Zagreb održano je predstavljanje knjige dr. sc. Davora MikulićaOsnove input-output analize s primjenom na hrvatsko gospodarstvo.

Nakon uvodne riječi ravnateljice Instituta, dr. sc. Maruše Vizek, knjigu je predstavio recenzent prof. dr. sc. Ljubo Jurčić te sam autor, dr. sc. Davor Mikulić.


Sama se knjiga sastoji od šest poglavlja u kojima se daje detaljan prikaz input-output metode koju je razvio rusko-američki ekonomist Wassily Leontief koji je za svoj doprinos razvoju ove metode koja na vrlo intuitivan i razumljiv način spaja temeljne koncepte iz mikroekonomske i makroekonomske analize da bi objasnila međusektorske zavisnosti dobio 1973. godine Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Osim obrazloženja značaja input-output metode te samog pregleda metode, dr. sc. Davor Mikulić u knjizi daje i praktičan pregled izvora podataka koji se koriste za izradu input-output tablica, što čitateljima omogućuje veće razumijevanje procesa izrade tablica. Dr. sc. Mikulić je dva poglavlja knjige posvetio primjeni input-output modela u Hrvatskoj. Ta dva poglavlja daju iznimno zanimljiv pogled na inherentne karakteristike i strukturu hrvatskog gospodarstva. 
 

Zadnje, šesto poglavlje knjige posvećeno je potencijalnim proširenjima statičkog input-output modela na satelitske račune koji se primjenjuju za potrebe praćenja turističke aktivnosti u zemljama, na matrice društvenog računovodstva, na analizu utjecaja gospodarskih procesa na okoliš te na dinamičke input-output tablice.
 

Znanja koja je dr. sc. Davor Mikulić tijekom vremena stekao na input-output modelu pokazala su se nezamjenjivima u znanstvenom radu Ekonomskog instituta, Zagreb. Samo u zadnjih nekoliko godina, input-output metoda je pod vodstvom dr. sc. Mikulića uspješno primjenjivana na procjenu važnosti hrvatskog izvoznog sektora na gospodarstvo, na procjenu važnosti velikih hrvatskih kompanija na gospodarstvo, na procjenu multiplikativnih učinaka investiranja u digitalnu infrastrukturu, na procjenu ekonomskih učinaka potpora u obnovljive izvore energije, na procjenu učinaka povećanja specifičnih trošarina na gospodarsku aktivnost te na procjenu mjera poduzimanih u sklopu programa energetske učinkovitosti na ekonomsku aktivnost i okoliš.

Posebno pri tom valja naglasiti da su rezultati inovativnog razvoja input-output tablica u smjeru procjene učinaka mjera ekonomske učinkovitosti na okoliš i društveno-ekonomski razvoj objavljeni u vrlo uglednom međunarodnom znanstvenom časopisu Energy Policy
 

Još jednom bismo željeli čestitati našem kolegi, dr. sc. Davoru Mikuliću na objavi ove vrlo vrijedne i znanstveno-relevantne knjige. Knjigu možete u potpunosti besplatno pronaći u elektroničkoj verziji na našoj mrežnoj  stranici.
 

Galerija

Vrh