Održan sastanak s delegacijom iz Kine

Dana 16. studenog 2023. na Ekonomskom institutu, Zagreb održan je sastanak s delegacijom iz kineskog grada Ningboa, čija je zadaća predstavljanje samog grada te gradskih akademskih i specijaliziranih institucija koje se bave znanošću i inovativnošću.


Svrha posjeta bila je poticanje suradnje između različitih dionika unutar grada Ningboa, uključujući Centar za promicanje produktivnosti u Ningbou, Zavod za znanost i tehnologiju u Ningbou, Tehnološko sveučilište u Ningbou, Istraživački centar za inovacijsku suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe te ključnih inovacijskih organizacija u Hrvatskoj, među kojima je prepoznat i Ekonomski institut, Zagreb, u sklopu think tank inicijativa kakve postoje i u ostalim zemljama srednje i istočne Europe.
 

Kinesku su delegaciju činili Chen Shanfu, zamjenik ravnatelja Zavoda za znanost i tehnologiju u Ningbou, Liao Weiwei, direktorica Odjela za inozemne stručnjake pri Zavodu za znanost i tehnologiju u Ningbou, Yang Wenzhi, zamjenik ravnatelja Centra za promicanje produktivnosti u Ningbou, Zhou Mingjiong, prodekan Fakulteta za znanost o materijalima i kemijsko inženjerstvo Sveučilišta u Ningbou, Wang Bo, izvršni direktor Istraživačkog centra za inovacijsku suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe i ravnatelj Instituta za zemlje srednje i istočne Europe pri Tehnološkom sveučilištu u Ningbou te Hu Danjuan, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Instituta za zemlje srednje i istočne Europe pri Tehnološkom sveučilištu u Ningbou.

Osim navedenih gostiju, sastanku se s kineske strane pridružio i specijalni savjetnik za znanost kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj Du Heting.

U ime EIZ-a sastanku su prisustvovali ravnateljica dr. sc. Tajana Barbić, kao i dr. sc. Zoran Aralica, dr. sc. Marina Tkalec, dr. sc. Ivan-Damir Anić, dr. sc. Bruno Škrinjarić i dr. sc. Davor Mikulić.
 

Na sastanku je prof. Wang Bo predstavio Istraživački centar za inovacijsku suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Između ostalog, bilo je riječi o promicanju međunarodne razmjene znanstvenika i potrebi za suradnjom te je predstavljen Program osobne razmjene, koji bi znanstvenicima s EIZ-a omogućio studijski boravak u Kini. Također, na sastanku su razmijenjena iskustva u kontekstu inovacijske/industrijske suradnje između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku.
Vrh