Održana završna konferencija projekta "SmartEIZ"

U utorak i srijedu, 25. i 26. rujna u Hotelu Dubrovnik održana je završna konferencija projekta "SmartEIZ" na temu "Strategija pametne specijalizacije: Trenutni izazovi u planiranju i provedbi ove Strategije“. U proteklom je razdoblju Strategija pametne specijalizacije postala obvezujući strateški dokument za sve zemlje članice EU na osnovi kojeg je potrebno planirati potrošnju EU sredstava iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda, a to se odnosi i na programe koji u sebi uključuju aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacijske aktivnosti. Radi toga, provedba ove Strategije zahtijeva usklađeno djelovanje svih dionika uključenih u ovaj proces: državne uprave, poslovnog sektora, civilnog društva i znanstvene zajednice. Dvodnevnu su konferenciju uvodnim govorom  pozdravili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić te ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb, Maruška Vizek.
 
Projekt SmartEIZ naziva „Jačanje znanstvenih i istraživačkih kapaciteta Ekonomskog instituta, Zagreb kao temelja hrvatskog socio-ekonomskog rasta kroz implementaciju Strategije pametne specijalizacije“ financiran je iz programa Obzor 2020 i provode ga istraživači Ekonomskog instituta, Zagreb, zajedno sa suradnicima iz sljedećih institucija: Sveučilište Bocconi iz Italije, UNU-MERIT iz Nizozemske i University College London (UCL) iz UK-a. SmartEIZ provodi se u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i s  Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) čiji su predstavnici u nadzornom odboru projekta. Zahvaljujući ovakvoj organizaciji projekta inozemni su partneri hrvatskim institucijama omogućili uvid u najnovije spoznaje i saznanja iz područja inovacijske politike, što je ujedno i ključno za provedbu Strategije pametne specijalizacije.  
 
Na konferenciji su izloženi radovi koji prenose iskustva provedbe Strategije pametne specijalizacije diljem Europe kao i izlaganja radova istraživača na temu inovacijske i industrijske politike. Za kraj konferencije održan je okrugli stol na temu: "Kako implementirati Strategiju pametne specijalizacije?“. Na njemu su sudionici s međunarodnim iskustvom prenijeli svoja iskustva o provedbi Strategije pametne specijalizacije na primjerima svojih zemalja, što je relevantno za učinkovitu provedbu ove Strategije u Republici Hrvatskoj.
 
Do sada je unutar projekta održano petnaestak radionica različitih tema povezanih s inovacijskom politikom, industrijskom politikom i Strategijom pametne specijalizacije na kojima je sudjelovalo preko 200 sudionika.

Galerija

Vrh