Predstavljeni rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta "Moje mjesto pod suncem"

U riječkoj Gradskoj vijećnici je 27. travnja 2022. održana konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o urbanom dječjem siromaštvu na području Rijeke i Gospića provedenom u sklopu projekta „Moje mjesto pod suncem“. Rezultate istraživanja “Izazovi siromaštva i socijalne isključenosti djece na području Rijeke i Gospića” te preporuke za borbu protiv dječjeg siromaštva predstavili su autori dr. sc. Paul Stubbs s Ekonomskog instituta, Zagreb i Gordana Šimunković, profesorica socijalne pedagogije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Konferencija je održana u organizaciji udruge Centar za kulturu dijaloga i projekta “Moje mjesto pod suncem”.
Rezultati istraživanja pokazali su da su samohrani roditelji, roditelji s nižim stupnjem obrazovanja, dugoročno nezaposleni roditelji, Romi, roditelji s invaliditetom ili roditelji djece s invaliditetom u većoj opasnosti od siromaštva.

Dr. sc. Stubbs je rekao da roditelji iz obitelji na rubu siromaštva imaju probleme s rješavanjem stambenog pitanja, pronalaskom posla, često su prostori u kojima stanuju neodgovarajući za djecu, a ima i slučajeva da članovi obitelji gladuju. Dodao je i kako je cijelu situaciju dodatno pogoršala pandemija koronavirusa. Na kraju je zaključio da bi problem dječjeg siromaštva trebao biti u većem fokusu u našem društvu i politici. U sklopu istraživanja nastale su i preporuke koje će biti predložene za uvrštavanje u Akcijski plan za suzbijanje siromaštva djece na razini Grada Rijeke.

Više o rezultatima istraživanja možete pročitati ovdje.
Vrh