OVI za listopad 2018.: Najtraženiji su prodavači uz ugovor na određeno vrijeme

5. studenog 2018.

OVI je u listopadu 2018. porastao za 15,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što je, nakon 10,8 posto rasta u srpnju, najniža godišnja stopa rasta zabilježena u posljednje dvije godine. Taj podatak, međutim, više govori o već zamijećenom efektu visoke osnovice za izračun godišnje stope rasta koji pratimo još od srpnja ove godine, nego o stvarnom usporavanju stope rasta potražnje za radom, koja je još uvijek na vrlo visokim razinama. U odnosu na prethodni mjesec, sezonski prilagođen indeks ostvario je rast od 5,0 posto što upućuje na kratkoročno jačanje potražnje za radom.

Uspoređujući potražnju za zanimanjima s listopadom 2017. godine, može se uočiti da su najveći doprinos rastu potražnje u posljednjih godinu dana zabilježila zanimanja učitelj, prodavač i skladištar. Što se tiče raspodjele prema vrsti ugovora, oni na određeno vrijeme imali su najveći doprinos rastu potražnje, dok su najveći negativan doprinos imala stručna osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa čiji se broj u promatranom razdoblju smanjio za čak 38,2 posto. Najčešći tip zaposlenja koji se nudio u listopadu bio je na području središnje Hrvatske za radno mjesto prodavača koji ima srednju stručnu spremu te se nudio ugovor na određeno.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

 

Vezani dokumenti

Vrh