OVI za listopad 2020.: Potražnja za radom stagnira, no traži se zidar više

20. studenoga 2020.

OVI indeks za listopad 2020. godine pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja no u istom mjesecu prošle godine. Ovakvi pokazatelji prisutni su već nekoliko mjeseci: nakon dramatičnog pada u travnju i svibnju, potražnja za radom u narednim mjesecima stabilizirala se na između 75 i 80 posto one u 2019. godini. Ovi podaci ukazuju da potpuni oporavak na tržištu rada još nije na vidiku, te da je potražnja za radom dosegla svojevrsni plato. 

Promatrajući tražena zanimanja u listopadu ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, i dalje se bilježi relativno snažna potražnja za zanimanjima koja su vezana uz građevinski sektor, kao posljedica sanacije zagrebačkog potresa. Potražnja za  zidarima narasla je za 72 posto, dok je potražnja za  inženjerima građevine narasla za 21 posto.  Porast potražnje za zanimanjima iz građevinskog sektora posebno je vidljiv u središnjoj Hrvatskoj, gdje se traži čak 83 posto zidara, 28 posto građevinskih radnika i 7 posto inženjera građevine više.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 

Vezani dokumenti

Vrh