OVI za rujan 2023.: Potražnja za radom snažna i u trećem tromjesečju

2. listopada 2023.
 

OVI indeks je u rujnu zabilježio rast od 7,2 posto na godišnjoj razini, što je najveća stopa rasta indeksa od ožujka ove godine. I na desezoniranoj vrijednosti indeksa zabilježen je rast već drugi mjesec zaredom, i to za 2,8 posto u kolovozu u odnosu na srpanj i dodatnih 4,6 posto u rujnu u odnosu na kolovoz. Treće tromjesečje je tako u odnosu na isto razdoblje prošle godine završilo u plusu od 3,2 posto, ali u odnosu na drugo tromjesečje zabilježen je pad desezonirane vrijednosti od -4,1 posto koji je u odnosu na 2022. godinu (-5,0 posto) bio ipak nešto umjereniji. Nastavi li se sličan trend do kraja godine, za očekivati je da će potražnja za radom i u ovoj godini ostvariti pozitivnu stopu rasta, ali značajno manje vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu.

U odnosu na rujan prošle godine, zanimanja prodavača, učitelja, konobara i skladištara ostala su među najtraženijih pet zanimanja, ali su kuhari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja. Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja ponovo su imali programeri koji su s 15. mjesta pali na 23., a najveći rast inženjeri strojarstva koji su s 24. mjesta godinu dana ranije skočili na 16. najtraženije zanimanje u rujnu 2023. Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za učitelje, skladištare i konobare, dok su najveći negativan doprinos imali knjigovođe, programeri i informatičari.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija ostao je gotovo nepromijenjen u godinu dana i iznosio je 60,1 posto, ali se udio oglasa s niskom kvalifikacijom povećao na 15,4 posto, a s visokom smanjio na 24,6 posto. Sve četiri regije u rujnu su zabilježile povećanje broja oglasa na godišnjoj razini, i to u iznosu od 15,2 posto sjeverni Jadran, 6,6 posto središnja Hrvatska, 4,3 posto južni Jadran, dok je istočna Hrvatska imala najnižu stopu rasta od 2,7 posto. Sve četiri regije u top pet najtraženijih zanimanja imale su prodavače, učitelje i konobare, a sve osim istočne i skladištare. Sjeverni i južni Jadran u velikom broju su tražili i kuhare, dok su se u pet najtraženijih zanimanja u središnjoj Hrvatskoj našli i referenti, a u istočnoj Hrvatskoj vozači i građevinski radnici.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2020. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh