OVI za studeni 2017.: Rast potražnje za radom, uz blago usporavanje


OVI je u studenom 2017. zabilježio rast od 38,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom. Desezonirane vrijednosti indeksa pak upućuju na blago usporavanje jer je sezonski prilagođeni indeks pao za 1,4 posto što je treći najveći pad ove godine nakon travnja i rujna. Ipak, zahvaljujući povoljnim kretanjima indeksa u većini mjeseci ove godine, ukupan broj oglasa za posao u prvih jedanaest mjeseci 2017. godine bio je za 33,7 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Povoljna kretanja na tržištu rada zadnjih par godina dovela su do toga da je današnji OVI indeks za 13,4 posto viši od najviše pretkrizne razine u lipnju 2007. godine.
 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.


 

Vezani dokumenti

Vrh