OVI za travanj 2021.: Nastavak oporavka, potražnja za radom na 90 posto pretpandemijskog travnja 2019. godine

 

6. svibnja 2021.


Nakon prošlomjesečnih povoljnih kretanja, tržište rada i u travnju 2021. godine pokazuje nastavak oporavka od krize uzrokovane COVID-19 pandemijom. OVI indeks za travanj 2021. višestruko je veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, ipak,  valja imati na umu da je u travnju 2020. godine, radi oštrih protupandemijskih mjera, tržište rada bilo izrazito neaktivno.  Usporedba OVI indeksa iz travnja ove godine u odnosu na OVI iz travnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom na oko 90 posto pretpandemijske razine.
 
Gledajući regionalno, uspoređujući ovaj travanj i pretpandemijski travanj 2019. godine, postoje razlike u oporavku potražnje za radom. Najslabije su se oporavile, očekivano, jadranske županije. Tako se u županijama južnog Jadrana bilježi gotovo 25 posto manje, a u županijama sjevernog Jadrana gotovo 18 posto manje potražnje za radom u odnosu na travanj 2019. godine. Središnja Hrvatska u istom periodu bilježi pad od 10 posto, dok u županijama istočne Hrvatske potražnja za radom  u travnju 2021. raste za čak 20 posto u odnosu na travanj 2019.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 

Vezani dokumenti

Vrh