OVI za veljaču 2021.: Potražnja za radom za 18 posto manja no u veljači 2020. godine

3. ožujka 2021.


Tržište rada u veljači 2021. godine i dalje pokazuje da je pod snažnim utjecajem COVID-19 pandemije. OVI indeks za veljaču 2021. godine ukazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja no u veljači 2020. godine, što je blaži pad u odnosu na kretanja posljednjih mjeseci. Već gotovo godinu dana bilježi se dramatičan pad za uslužnim zanimanjima i porast potražnje za zanimanjima u građevinskom sektoru. U veljači ove godine opažaju se isti trendovi, s time da se uočava i porast za zanimanjima koja nisu vezana za građevinski sektor. Primjerice, potražnja za programerima je porasla za 17 posto u odnosu na veljaču 2020. godine. Zanimljivo je kako opaženom ukupnom padu najviše doprinosi pad potražnje za zanimanjima koja su vezana za studentske i sezonske ugovore (pad od 70 posto), dok je potražnja za zanimanjima vezanim za ugovore na određeno i neodređeno pala za manje od 10 posto.
 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

 

Vezani dokumenti

Vrh