OVI za veljaču 2022. godine: Snažna potražnja za radom, traži se za trećinu više radnika no 2019. godine

2. ožujka 2022.
 

Pozitivna kretanja na tržištu rada, koja bilježimo od sredine prošle godine, nastavljaju se i dalje. Naime, prema OVI indeksu iz veljače 2022. godine potražnja za radom je za 72 posto veća u odnosu na veljaču 2021. godine te 41 odnosno 35 posto viša no u veljači 2020. i 2019. godine. Najtraženija zanimanja u veljači ove godine bila su prodavač, kuhar, konobar, skladištar i knjigovođa; 43 posto oglasa za posao je nudilo ugovor na neodređeno, dok je 44 posto nudilo ugovor na određeno. Oko 1.9 posto oglasa za posao spominjalo je mogućnost rada od kuće, dok je 3 posto oglasa bilo usmjereno na umirovljenike, što je u skladu s trendovima potražnje za radom umirovljenika zadnjih mjeseci.
 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 

Vezani dokumenti

Vrh