Održana studentska radionica "Pripovijedanje s pomoću podataka"

Na Ekonomskom institutu, Zagreb od 24. do 26. 4. 2024. održana je studentska radionica Pripovijedanje s pomoću podataka (Data-driven storytelling) koju je vodio dr. sc. Ivan Žilić iz Hrvatske narodne banke.


Cilj radionice bio je upoznati polaznike s osnovnim načelima pripovijedanja s pomoću podataka: vizualnog „destiliranja“ informacija iz podataka, stvaranja narativa i pričanja priče. Pritom je studentima objašnjen postupak vizualizacije podataka, koji je jedan od međukoraka s pomoću kojeg se od „sirovih“ podataka dolazi do informacije.
 

Radionica se odvijala tijekom tri dana, a svaki je dan obrađena određena tema:

1. dan: temeljna načela pripovijedanja s pomoću podataka uz primjere dobre i loše prakse
2. dan: osnove alata ggplot, alata za vizualizacije u okviru otvorenoga statističkog softvera R
3. dan: samostalni projekti s podacima po želji, uz zadanu strukturu i pomoć predavača.
 

Studenti su izrazili zadovoljstvo održanom radionicom, kao i interes za nove radionice, što će Institutu svakako poslužiti kao poticaj za osmišljavanjem novih sadržaja za studente s ciljem daljnje popularizacije znanstveno-istraživačkog rada.
 
 


Ova aktivnost financirana je sredstvima iz  Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. - NextGenerationEU. / This activity was funded within the National Recovery and Resilience Plan 2021-2026 - NextGenerationEU.

Galerija

Vrh