Uspješno završen projekt "Drugi svijet je moguć (NAM)" – Ekonomski institut, Zagreb i Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe


Održavanjem četverodnevne radionice (23. – 26.2.2021.) kojoj je prisustvovalo preko 150 sudionika, završene su aktivnosti na projektu Drugi svijet je moguć: suvremeni značaj ekonomskih, društvenih, političkih i kulturalnih imaginacija Pokreta nesvrstanih 1961. – 1989., voditelja projekta dr. sc. Paula Stubbsa. Ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb, dr. sc. Tajana Barbić, održala je pozdravni govor, a neki od sudionika radionice bili su i Boris Buden, Budimir Lončar, Rada Iveković, Tvrtko Jakovina te Dubravka Sekulić.
 

Projekt je započeo u srpnju 2019. godine i trebao je završiti konferencijom u Beogradu u ožujku prošle godine, no s obzirom na izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom, konferencija je odgođena nekoliko puta. Konačno je odlučeno da će se održati online radionica. Radionica je održana u partnerstvu s Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe (RLS SEE) i Institutom za filozofiju i društvenu teoriju iz Srbije (više informacija na: https://eizg.hr/radionica-the-non-aligned-movement-and-socialist-yugoslavia/5494).

Svi projektni ciljevi su ostvareni, a projekt je omogućio okupljanje brojnih stručnjaka, istraživača, umjetnika, aktivista, zainteresiranih pojedinaca i drugih te rezultirao brojnim idejama za nova istraživanja.

Knjiga "Socialist Yugoslavia and the Non-Aligned Movement: Social, cultural, political and economic imaginaries", kojoj je urednik dr. sc. Paul Stubbs, a izdavač McGill-Queens' University Press iz Kanade, bit će predana izdavaču tijekom svibnja 2021., a 2022. godine se očekuje i njezino objavljivanje.

Zahvaljujemo svima na podršci, suradnji i sudjelovanju te se veselimo novim prilikama.

Snimke sva četiri dana radionice dostupne su na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/playlist?list=PLxYbh6oD_DS1qFPI7vBfU-3JjkhTuodQa.
 
Vrh