Ekonomski institut, Zagreb zauzeo prvo mjesto na RePEc rang listi najboljih institucija iz područja ekonomskih znanosti u Hrvatskoj


RePEc ili Research Papers in Economics dobrovoljni je projekt nekoliko stotina entuzijasta koji se zauzimaju za diseminaciju istraživanja u području ekonomije i srodnih joj područja. Trenutno u njemu sudjeluju dobrovoljci iz 89 zemalja. U RePEc-u se pohranjuju radni materijali, članci u časopisima, poglavlja u knjigama te softverske komponente. U bazi je trenutno indeksirano preko 30.000 ekonomista. Autori ili institucije, a u novije vrijeme i izdavači iz područja ekonomije, sami objavljuju radove u bazi.  RePEc se sve više razvija kao vrijedan bibliografski servis za područje ekonomije i srodnih znanosti. Baza prati i citiranost radova putem CitEc-a, isključujući samocitate, no uključujući citate različitih inačica radova. Specifičnost je baze i ta da nudi mogućnost praćenja citiranosti i radnih materijala.

RePEc nudi nekoliko mogućnosti rangiranja u svojim postavkama. Više o vrstama rangiranja može se pronaći na ovoj poveznici, no one nama najzanimljivije su prema zemljama i autorima. Kako i sami navode, svi su podaci u bazi na eksperimentalnoj razini. 

Osvježavanjem podataka u bazi početkom studenoga ove godine, Ekonomski institut, Zagreb zauzeo je prvo mjesto na ljestvici znanstvenih ustanova iz područja ekonomskih znanosti u Hrvatskoj. 
 


Također, u 25 posto najbolje rangiranih znanstvenika iz područja ekonomskih znanosti u Hrvatskoj, 10 je znanstvenika s Ekonomskog instituta, Zagreb.


 
Vrh