Poziv na skup "Utjecaj turizma na tržište nekretnina: Kako učiniti turizam održivim?"


19. lipnja 2023.

Pozivamo vas na skup „Utjecaj turizma na tržište nekretnina: Kako učiniti turizam održivim?“ u sklopu kojeg će se prezentirati rezultati znanstvenoistraživačkog projekta „Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj – TOURCRO“, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost (više informacija dostupno na mrežnoj stranici projekta: https://www.eizg.hr/projekti/aktualni-projekti/predobro-da-bi-bilo-istinito-ucinak-turizma-na-trziste-nekretnina-u-hrvatskoj-tourcro/5150).
 
Događaj će se održati 7. srpnja 2023. (petak) u 11 sati na Ekonomskom institutu, Zagreb (dvorana, 1. kat).
 
Gotovo četiri godine, istraživački tim predvođen prof. dr. sc. Maruškom Vizek istražuje različite kanale kroz koje turistička aktivnost, sezonalnost turizma i struktura smještajnih kapaciteta utječu na tržište stambenih nekretnina i priuštivost stambenih nekretnina u jedinicama lokalne samouprave, adresirajući time veoma aktualnu i za Republiku Hrvatsku vrlo važnu temu. U sklopu projekta je do sada nastalo pet znanstvenih radova, od čega su četiri objavljena u prestižnim svjetskim znanstvenim časopisima iz područja turizma. Ovaj događaj će ujedno poslužiti i kao prilika da se na istom mjestu okupe predstavnici turističke industrije, nositelji javnih turističkih i prostornih politika te članovi akademske zajednice koji će u okviru panel-rasprave iznijeti svoja iskustva, stavove i potencijalna rješenja za neke od ključnih ekonomskih i društvenih izazova s kojima se Republika Hrvatska suočava uslijed intenzivne i visoko sezonalne turističke aktivnosti te dominacije obiteljskog smještaja u strukturi smještajnih kapaciteta, a koji su identificirani u sklopu provedbe projekta.
 
Kratku prezentaciju najvažnijih rezultata istraživanja održat će voditeljica TOURCRO projekta prof. dr. sc. Maruška Vizek, a na panel-raspravi koja će uslijediti nakon prezentacije će sudjelovati državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine mr. sc. Željko Uhlir, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta Slavko Štefičar, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja Mirko Bulić i prorektor Sveučilišta u Dubrovniku te suradnik na TOURCRO projektu prof. dr. sc. Nebojša Stojčić. Nakon panel-rasprave predviđeno je vrijeme za druženje uz zakusku.
 
Broj mjesta je ograničen, stoga Vas molimo da potvrdite svoj dolazak najkasnije do 3. srpnja 2023. do 14 sati gđi Magdaleni Pongrac (mpongrac@eizg.hr).

Veselimo se vašem dolasku!
 
Vrh