Predstavljanje rezultata projekta "Analiza stanja i preporuke za razvoj daljnjih aktivnosti za osobe u NEET statusu (NEETstat)"

U utorak, 29. svibnja 2018. godine u dvorani Kuće Europe, odnosno predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj održala završna konferencija ESF projekta Uspostava sustava praćenja NEET osoba.

Osnovna svrha istraživanja čiji je naručitelj Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a koje su provodili istraživači s Ekonomskog instituta, Zagreb, dr. sc. Iva Tomić kao voditeljica te dr. sc. Valerija Botrić i dr. sc. Ivan Žilić kao suradnici, bila je uspostaviti sustav detekcije i praćenja mladih osoba u dobi između 15 i 29 godina u NEET statusu s ciljem njihovog ponovnog uključivanja u obrazovanje ili na tržište rada.

S obzirom na to da se u okviru projekta tek uspostavila identifikacija NEET osoba u Hrvatskoj temeljem postojećih administrativnih izvora podataka, jedan je od temeljnih ciljeva projekta bila i izrada preporuka za unapređenje metodologije sustava praćenja osoba u NEET statusu.
 
Više detalja o samom projektu možete doznati ovdje.
 
Nakon uvodnih govora pomoćnice ministra rada i mirovinskoga sustava, Marije Knežević Kajari te voditeljice Službe za programe i projekte Europske unije pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Biljane Birač, Aleksandra Gavrilović iz Ministarstva rada ukratko je prezentirala projekt detaljnije opisujući elemente projekta te pojašnjavajući uloge suradnika (MZO, HZZ, HZMO) na  projektu. Potom je dr. sc. Iva Tomić, jedna od autorica „Analize stanja i preporuke za razvoj daljnjih aktivnosti za osobe u NEET statusu“ prikazala dokument te iznijela preporuke za unaprjeđenje uspostavljenog sustava razmjene i prijedloge za proširenje Sporazuma. Prisutne je pozdravio i Denis Redžepagić, u ime predstavništva Europske komisije u Rebuplici Hrvatskoj.
 

Konferencija je završena panel raspravom na kojoj su kao dionici sudjelovali predstavnici svih ključnih institucija uključenih u projekt (MRMS, MZO, HZZ, HZMO, EIZ).
 
 
Vrh