Predstavljanje studije o analitičkim odrednicama naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu


Na konferenciji za medije održanoj danas u Splitu, Uprava Hrvatskog Telekoma predstavila je planove ulaganja u mrežnu infrastrukturu i razvoja novih inovativnih telekomunikacijskih i ICT usluga u narednom periodu poslovanja kompanije. Tom je prilikom ekskluzivno predstavljena i studija Ekonomskog instituta, Zagreb o analitičkim odrednicama naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu (EKI), s konkretnim preporukama za regulatorno usklađivanje s najboljim europskim praksama EU država koje su vodeće po DESI indeksu.

Studiju i preporuke studije o analitičkim odrednicama naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu predstavila je ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb, dr. sc. Maruška Vizek.


Istraživači Ekonomskog instituta, Zagreb u studiji su analizirali dosadašnji model naknade za pravo puta te dali jasne preporuke kojima država može stvoriti povoljnije regulatorno rješenje za brži digitalni razvoj Hrvatske. Skoro polovica iznosa kapitalnih ulaganja telekomunikacijskog sektora, odnosno 1,03 milijarde kuna godišnje odlazi na parafiskalne namete, od čega velik dio odlazi na naknadu za pravo puta. Budući da studija utvrđuje da hrvatski model naknade za pravo puta značajno odstupa od europskih praksi i budući da je visina naknade nesrazmjerna vrijednosti zemljišta preko kojeg elektronička komunikacijska infrastruktura (EKI) prolazi, studija preporuča značajno smanjenje naknade za pravo puta, besplatan prolaz (EKI) preko zemljišta u javnom vlasništvu, mogućnost plaćanja jednokratne naknade za pravo puta za EKI, jedinstveni model za određivanje visine i načina naplate naknade i uspostava registra primatelja naknade pri HAKOM-u i centralizirani sustav isplate naknada.


Hrvatskoj je potrebno usklađivanje regulacije naknade za pravo puta s najboljom praksom najrazvijenijih EU članica koje su na vrhu DESI indeksa. Smanjenjem naknade za 75 posto i usmjeravanjem tih sredstava u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu, kroz 10 godina generiralo bi se dodatnih 15 tisuća radnih mjesta i ostvario rast BDP-a od 1 posto“, zaključila je ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb Maruška Vizek te dodala kako bi se izgubljeni prihod zbog smanjenja naknade za pravo puta mogao vratiti lokalnim zajednicama kroz povećane poreze uslijed povećanja ulaganja u novu elektroničko komunikacijsku infrastrukturu.
Prezentacija studije o analitičkim odrednicama naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu dostupna je ovdje.

Cjelokupna studija "Analitičke odrednice naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu" dostupna je ovdje.

Vrh