OVI za kolovoz 2018.: Udvostručenje broja oglasa u kojima se traže liječnici

OVI je u kolovozu 2018. porastao za 17,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što je, nakon 10,8 posto u srpnju, najniža godišnja stopa rasta zabilježena u posljednjih godinu dana. Još od svibnja rast indeksa usporava što sada već upućuje na efekt visoke osnovice – da se potražnja za radom u zadnjih barem godinu dana zadržala na visokim razinama pa su stoga i godišnje stope rasta nešto niže nego u prethodnom razdoblju. Ipak, u odnosu na srpanj, sezonski prilagođen indeks ostvario je rast od 7,3 posto što govori da je kratkoročno potražnja za radom opet pojačala s izmakom turističke sezone.

Uspoređujući potražnju za zanimanjima u odnosu na kolovoz 2017. godine, može se uočiti da su najveći porast potražnje, odnosno udvostručenje broja oglasa zabilježila zanimanja liječnik/stomatolog, radnik u proizvodnji te dizajner. S porastom od 93,3 te 68,8 posto slijedili su oglasi u kojima su se tražili profesori i čistači. S druge pak strane zanimanja poput strojara, referenta, turističkog djelatnika, programera i kuhara na godišnjoj razini su zabilježila pad broja oglasa i to od -12,7 posto u slučaju kuhara do čak -25,0 posto u slučaju strojara. S obzirom na početak školske godine u kolovozu je u odnosu na prethodni mjesec objavljeno čak šest puta više oglasa za profesore i učitelje.

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh