OVI za kolovoz 2020.: Potražnja za radom slabija nego prošle godine, no traži se građevinski radnik više

7. rujna 2020.


OVI indeks za kolovoz pokazuje da se potražnja za radom nastavlja postepeno oporavljati. U odnosu na kolovoz 2019., u kolovozu 2020. potražnja za radom bila je manja za 25 posto. Iako se radi o padu, on je u kolovozu razmjerno nizak usporedi li se s padom u drugom tromjesečju kad je prestanak ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije bio najnaglašeniji.
 
Veliki dio ovog djelomičnog oporavka dolazi iz potražnje za radom zanimanja koja su vezana uz građevinski sektor, vjerojatno kao posljedica sanacije zagrebačkog potresa. Potražnja za građevinskim radnicima i zidarima porasla je za 56 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je potražnja za inženjerima građevine također porasla, i to za 20 posto. Osim ovih zanimanja, potražnja raste i za stolarima, strojarima, elektrotehničarima te inženjerima strojarstva. Gledajući regionalno, najveći pad potražnje za radom u odnosu na kolovoz 2019. godine zabilježen je u jadranskim županijama – oko 30 posto, dok istočna i središnja Hrvatska bilježe pad od 12 i 27 posto.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh