OVI za kolovoz 2021.: Potražnja za radom i dalje se oporavlja, iznad je pretpandemijskih razina

3. rujna 2021.
 

Najnovije vrijednosti OVI indeksa u skladu su s ostalim pozitivnim ekonomskim pokazateljima koji su zadnjih tjedana u javnosti. Potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine – OVI indeks za kolovoz 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za 60 posto veća no u kolovozu 2020. godine, te za oko 20 posto veća u odnosu na pretpandemijski kolovoz 2019. godine. Uspoređujući razinu potražnje za radom ove i 2019. godine, radi se o četvrtom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece, što je jaki signal oporavka tržišta rada. Potražnja za radom tri tradicionalno najtraženija zanimanja – prodavač, konobar i kuhar – također raste u odnosu na kolovoz 2019. i 2020. godine, a od traženijih zanimanja izdvajaju se i vozač i građevinski radnik. Zanimljivo je i da se od početka pandemije udio oglasa za posao koji spominju rad od kuće kreće na otprilike 1,5 do 2 posto svih oglasa, što je porast u odnosu na razdoblje prije pandemije kad se rad od kuće spominjao u manje od 0,25 posto oglasa za posao.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 

Vezani dokumenti

Vrh