OVI za lipanj 2020.: Potražnja za radom se oporavlja, ali i dalje je 26 posto niža nego u lipnju prošle godine

16. srpnja 2020.

OVI indeks za lipanj pokazuje da se potražnja za radom nastavlja postepeno oporavljati od prekida ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa. U odnosu na lipanj 2019., u lipnju 2020. potražnja za radom bila je manja za 26 posto. Iako se radi o značajnom padu, pad u lipnju razmjerno je nizak ako se usporedi s padom u svibnju i travnju od 57,4 i 74,7 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine. Potražnja za radom prodavača, konobara i kuhara, tradicionalno najtraženijih zanimanja, u lipnju je u odnosu na isti mjesec prošle godine pala za 42,3, 10 i 2,3 posto.
 
Ukupni podaci o potražnji za radom u drugom kvartalu, u kojem je potražnja za radom obično najjača, očekivano, ukazuju na drastičan pad. U odnosu na drugi kvartal 2019. godine, potražnja za radom u drugom kvartalu ove godine pala je za 53,2 posto. Na kvartalnoj razini, potražnja za radom gotovo svih zanimanja je pala, pogotovo u uslužnom sektoru, s izuzetkom zanimanja koja su vezana uz sanaciju zagrebačkog potresa i zdravstvenog aspekta pandemije. Točnije, u drugom kvartalu 2020. potražnja je rasla jedino za medicinskim sestrama, zidarima, liječnicima i stomatolozima, stolarima i građevinskim radnicima.

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh