OVI za rujan 2018.: Potražnja za radom dosegnula svoj vrhunac?

U rujnu je OVI indeks porastao za 24,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u prvih devet mjeseci ove godine indeks ostvario rast u iznosu od 29,4 posto u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prva tri tromjesečja 2017. Unatoč povećanju apsolutnog broja oglasa, desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na pad potražnje za radom na mjesečnoj razini u iznosu od -2,8 posto. Nakon lipnja i srpnja, ovo je treće smanjenje indeksa na mjesečnoj razini u posljednjih šest mjeseci, što ukazuje na mogućnost da je potražnja za radom dosegnula svoj vrhunac.
 
U strukturi najtraženijih zanimanja, prvih pet, koji čine gotovo trećinu svih objavljenih oglasa, u rujnu su i dalje činili prodavač, konobar, učitelj i kuhar, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine vozača zamijenio skladištar. Najveći pozitivni doprinos rastu indeksa na godišnjoj razini u iznosu od 24,4 posto ima potražnja za učiteljima u iznosu od 3,2 postotna boda, dok najveći negativni doprinos ima potražnja za inženjerima strojarstva (-0,5 postotnih bodova) te programerima (-0,4 postotna boda). Osim toga, primjetan je i pad potražnje s ugovorima na temelju stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, za 40,3 posto u odnosu na rujan 2017., odnosno s negativnim doprinosom ukupnom godišnjem rastu indeksa u iznosu od -2,2 postotna boda.

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh