OVI za rujan 2021.: Nastavak oporavka tržišta rada, traži se više radnika no prije pandemije

6. listopada 2021.
 

Najnovije vrijednosti OVI indeksa, kao i ostali ekonomski pokazatelji zadnjih mjeseci, nude razloge za optimizam. Naime, potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine – OVI indeks za rujan 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za oko 55 posto veća nego u rujnu 2020. godine te za oko 11 posto veća u odnosu na pretpandemijski rujan 2019. godine. Radi se o petom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece. Ova povoljna kretanja vidljiva su i na kvartalnoj razini. U trećem kvartalu ove godine potražnja za radom veća je za oko 57 posto u odnosu na treći kvartal 2020. godine te za oko 19 posto u odnosu na pretpandemijski treći kvartal 2019. godine. Ako usporedimo prvih devet mjeseci, potražnja za radom mjerena OVI indeksom u 2021. godini je oko jedan posto viša od potražnje za radom u prvih 9 mjeseci pretpandemijske 2019. godine.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh