OVI za srpanj 2019.: Blagi oporavak potražnje za radom

 

13. kolovoza 2019.

Nakon slabljenja potražnje za radom u svibnju i lipnju, OVI indeks u srpnju upućuje na oporavak s obzirom na rast indeksa u iznosu od 1,9 posto u odnosu na srpanj 2018. To potvrđuju i desezonirane vrijednosti indeksa koje sugeriraju da je blagi rast ostvaren i na mjesečnoj razini u iznosu od 0,4 posto. Ipak, zbog nešto snažnijeg pada tijekom protekla dva mjeseca, prosječna vrijednost indeksa u prvih sedam mjeseci ove godine niža je za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Niža potražnja za radom u prvih sedam mjeseci 2019. u odnosu na 2018. moguće reflektira i nešto slabije pokazatelje u turizmu ove godine, budući da među objavljenim online oglasima i dalje najveći dio zauzimaju zanimanja koja pripadaju upravo turističkom sektoru. 
 
Naime, jednako kao i u srpnju prošle godine, najtraženija zanimanja u proteklom mjesecu bila su prodavač, konobar, kuhar, vozač i skladištar, koja su činila preko 35 posto ukupno objavljenih oglasa. Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa na godišnjoj razini dali su upravo oglasi za zanimanja prodavača i konobara, dok su najviše negativno doprinijeli oglasi za zanimanje informatičara. U tek nešto manje od 2 posto oglasa naznačeno je da je poželjno zapošljavanje stranaca, najviše za zanimanja programera i informatičara. Zanimljivo, u objavljenim oglasima tijekom srpnja tražilo se manje svih razina obrazovanja u odnosu na godinu ranije, osim niskokvalificiranih i kvalificiranih radnika za kojima je potražnja na godišnjoj razini porasla. U srpnju je blago pala i potražnja za radom u središnjoj Hrvatskoj (koja čini 60 posto svih objavljenih oglasa), dok je potražnja za radom u ostalim regijama rasla u odnosu na srpanj 2018. 


Što je OVI?
Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh