OVI za studeni 2018.: Snažan rast potražnje za liječnicima i medicinskim sestrama

4. prosinca 2018.

U studenom je OVI indeks porastao za 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast i na mjesečnoj razini u iznosu od 3,3 posto. Iako je potražnja za radom temeljem online indeksa slobodnih radnih mjesta u pojedinim mjesecima ove godine upućivala na usporavanje, rast prosječne vrijednosti indeksa u prvih 11 mjeseci 2018., u odnosu na isto razdoblje lani, u iznosu od 26,6 posto sugerira da je potražnja za radom snažno rasla i u ovoj godini. Čini se kako ekonomski oporavak, praćen snažnom emigracijom stanovništva u radnoj dobi, dovodi do nemogućnosti popunjavanja novootvorenih radnih mjesta u kratkom roku te se i u budućnosti očekuje rast broja online oglasa za slobodna radna mjesta.
 
U strukturi najtraženijih zanimanja, prvih pet, koji čine više od četvrtine svih objavljenih oglasa, u studenom su i dalje činili prodavač, konobar, kuhar i knjigovođa, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine učitelja zamijenio liječnik, odnosno stomatolog. Štoviše, broj oglasa kojima su se tražili liječnici i stomatolozi, a koji su činili 3,6 posto ukupnih oglasa u studenom, je u odnosu na isti mjesec 2017. porastao za više od 210 posto, dok je u prvih 11 mjeseci 2018. potražnja za liječnicima i stomatolozima porasla za 35 posto. Ako tome pridodamo da je u istom razdoblju broj oglasa kojima se traže medicinske sestre porastao za nešto više od 12 posto (u studenom za gotovo 70 posto), možemo zaključiti kako u sektoru zdravstva postoji ozbiljna potražnja za radnom snagom, vrlo vjerojatno prouzrokovana emigracijom upravo zaposlenika u tom sektoru.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh