OVI za travanj 2019.: Poslodavci nudili više ugovora na neodređeno vrijeme

3. svibnja 2019.

Nakon nešto snažnijeg rasta indeksa u veljači i ožujku ove godine, OVI je u travnju zabilježio skromniji rast od svega 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, koji međutim i dalje upućuje na nastavak rasta potražnje za radom na godišnjoj razini. Desezonirane vrijednosti indeksa također su pozitivne i pokazuju da je broj oglasa u travnju veći u odnosu na prethodni mjesec za 0,3 posto. S obzirom na to da CEIZ indeks predviđa ubrzavanje godišnje stope rasta realnog BDP-a na 2,8 posto u prvom tromjesečju, možemo potvrditi da stanje na tržištu rada zasad prati stanje ekonomskog ciklusa.

Najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno je u zanimanjima prodavač, skladištar te čistač, dok je najveće smanjenje opaženo kod kuhara, građevinskih radnika i učitelja. U odnosu na travanj 2018. godine, blago se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, i to nauštrb oglasa u kojima se tražila niža kvalifikacija, dok se istovremeno povećao i udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno, i to nauštrb ugovora na određeno vrijeme. Što se geografske raspodjele poslova tiče, najveći broj oglasa odnosio se na središnju Hrvatsku koja je u travnju imala i najveći pozitivan doprinos ukupnom rastu broja oglasa na godišnjoj razini, čak 3,9 postotnih bodova. Iako broj oglasa za obavljanje poslova u inozemstvu nije velik, iz mjeseca u mjesec bilježi snažne stope rasta, pa je tako godišnja stopa rasta u travnju iznosila čak 23,4 posto. Za obavljanje poslova u inozemstvu najviše su bili traženi kuhari, radnici u proizvodnji, vozači, elektrotehničari te auto serviseri.
 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh