OVI za travanj 2023.: Tržište rada šalje pozitivne signale i na početku drugog tromjesečja

2. svibnja 2023.
 

Nakon dvoznamenkaste stope rasta indeksa u siječnju i ožujku ove godine, OVI je u travnju zabilježio nešto skromniji rast od 5,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, koji i dalje upućuje na nastavak rasta potražnje za radom na godišnjoj razini. Desezonirane vrijednosti indeksa također su pozitivne i pokazuju da je broj oglasa u travnju veći u odnosu na prethodni mjesec za 1,6 posto. S obzirom na to da tržište rada prati stanje ekonomskog ciklusa s vremenskim kašnjenjem, signali s tržišta rada upućuju na to da možemo očekivati pozitivnu stopu rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju.

Najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno je u zanimanjima učitelj, liječnik/stomatolog te građevinski radnik, dok je najveće smanjenje opaženo kod profesora, programera i turističkih djelatnika. Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na travanj prošle godine; prodavač je ostao na poziciji najtraženijeg zanimanja, slijedili su konobar i kuhar, a na ljestvici su dalje bili skladištar i vozač. Najveći pozitivan doprinos godišnjoj stopi rasta dali su oglasi za prodavače, skladištare i građevinske radnike, dok su oglasi za kuhare, konobare i programere dali najveći negativan doprinos.

U odnosu na travanj 2022. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se traži stručna sprema viša od srednje (sa 17,5 na 19,5 posto), dok se udio oglasa u kojima se tražila srednjoškolska kvalifikacija blago smanjio sa 63,8 na 63,3 posto. Istovremeno se udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno značajno povećao i to sa 40,6 na 45,2 posto, nauštrb ugovora na određeno vrijeme čiji je udio pao na 43,5 posto, ali i sezonskih zaposlenja čiji se udio oglasa sa 14,1 smanjio na 11 posto. Što se geografske raspodjele poslova tiče, najveći broj oglasa odnosio se na središnju Hrvatsku (53 posto) koja je u travnju imala i najveći pozitivan doprinos ukupnom rastu broja oglasa na godišnjoj razini, od čak 3,6 postotnih bodova. U sve četiri regije među pet najtraženijih zanimanja ponavljala su se zanimanja prodavač, kuhar, konobar, vozač, hotelijer/ugostitelj i skladištar, ali primjerice u središnjoj Hrvatskoj među najtraženijima je bilo i zanimanje knjigovođe, a u istočnoj Hrvatskoj traženi su bili i zidari te građevinski radnici.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 

Vezani dokumenti

Vrh