OVI za veljaču 2023.: Raste broj oglasa u kojima se traži srednja stručna sprema

3. ožujka 2023.
 

Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u veljači zabilježio povećanje od 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je značajno niža stopa u odnosu na siječanj kada je indeks porastao za 5 posto na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini indeks je porastao za 1,2 posto u odnosu na veljaču prošle godine, što je najmanja stopa rasta u posljednje dvije godine i upućuje na blago usporavanje. Ipak, sudeći prema desezoniranim podacima za prva dva mjeseca ove godine, umjeren rast na kvartalnoj razini izvjestan je i u prvom tromjesečju ove godine.

Prodavač, kuhar i konobar i dalje su najtraženija zanimanja, iako su konobar i kuhar u veljači zabilježili smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini. Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u veljači je zabilježeno u zanimanjima programer i kuhar, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, učitelja i vozača. U odnosu na veljaču 2022. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema (s 29,6 na 32,8 posto), dok se istovremeno udio oglasa u kojima se tražila niska kvalifikacija smanjio s 10,7 na 10,3 posto. Kao i u siječnju, udio oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno porastao je s 43 na 45,3 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana smanjio s 43,5 na 41,1 posto. Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je smanjenje jedino u istočnoj Hrvatskoj, dok se broj oglasa najviše povećao u jadranskim regijama, na sjevernom Jadranu za 11,2 posto te za 5,4 posto na južnom Jadranu. Na sjevernom Jadranu najviše se povećala potražnja za prodavačima, a najveći pad zabilježen je u kategoriji liječnika i stomatologa. Na južnom Jadranu najveći rast potražnje zabilježen je kod zanimanja prodavač, vozač i učitelj, dok je smanjenje broja oglasa najizraženije bilo kod zanimanja kuhar i konobar.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh