Tržište rada, obrazovanje, zdravlje i socijalna zaštita – Hrvatska i EU

Naručitelj: Ekonomski institut, Zagreb
Trajanje projekta: 1. listopada 2019. - 31. prosinca 2023.
Voditelj projekta: Danijel Nestić (Iva Tomić do 1.4.2020.)
SuradniciIvica Rubil, Paul Stubbs, Valerija Botrić, Tibor Kovač, Marko Ledić (od 1.8.2023.), Ivan Žilić (do 27.11.2022.), Vedran Recher (do 19.4.2023.) 

Sažetak
Osnovni je cilj projekta bio identificirati nove tendencije na tržištu rada u Hrvatskoj - ali i potencijalne strukturne uzroke opaženog stanja - te u, s time povezanim, sustavima obrazovanja i zdravlja, kao i u cjelokupnom sustavu socijalne zaštite. Spoznaje dobivene tijekom projekta za Hrvatsku stavljene su u komparativni kontekst razvoja Europske unije i konvergencije novih članica prema razinama razvoja starih članica EU-a. Osim toga, u okviru projekta ponuđeni su i konstruktivni prijedlozi za nositelje ekonomske i socijalne politike.
Poseban fokus bio je na sljedećim područjima istraživanja: (i) tržište rada; (ii) zdravlje, obrazovanje i socijalna zaštita te (iii) ekonomski sustavi i politička ekonomija.
U ispunjavanju ciljeva projekta korištene su suvremene statističko-ekonometrijske metode analize podataka, kao i tehnike kvalitativne analize dajući ne samo ekonomski nego i sociološki pogled na analizirane procese.
 


 PODRUČJA ISTRAŽIVANJA: Tržište rada i kompetencije; Nejednakost, siromaštvo i socijalna politika


Vrh