Internetski indeks slobodnih radnih mjesta


Naručitelj: Klub EIZ-a
Trajanje projekta: listopad 2016. – svibanj 2017.
Voditeljica projekta: dr. sc. Marina Tkalec  i  dr. sc. Iva Tomić
Suradnik: Ivan ŽilićProjektom je izrađen internetski indeks slobodnih radnih mjesta koji se temelji na broju novih online oglasa za zapošljavanje objavljenih na moj-posao.net, posao.hr i na burzi rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.   

Broj slobodnih radnih mjesta indikator je trenutne i buduće potražnje za radom. U literaturi je potvrđeno postojanje veze između promjene broja slobodnih radnih mjesta i rasta broja zaposlenih. Osim što je korisna informacija za poslodavce i posloprimce jer odražava trenutno stanje na tržištu rada, broj slobodnih radnih mjesta važan je indikator trenutnog stanja poslovnog ciklusa i kao takav izrazito je koristan Vladi i ministarstvima u formiranju i provođenju javnih politika, kod ekonomskog modeliranja, prognoziranja zaposlenosti te prognoziranja stope ekonomskog rasta.   

U Hrvatskoj nije postojao ovakav tip indeksa niti je do ukupnog broja slobodnih radnih mjesta bilo moguće doći na neki drugi način. Nisu postojale pravovremene i sveobuhvatne informacije o broju slobodnih radnih mjesta, što je zapravo značilo kako nismo imali uvid u stvarno stanje na tržištu rada. Hrvatski zavod za zapošljavanje objavljivao je statistiku novootvorenih radnih mjesta na mjesečnoj razini, ali kako još od 2002. godine poslodavci nisu obvezni objavljivati oglase za posao na Zavodu, tako je i ta statistika bila nepotpuna. S obzirom na to da su korišteni big data pristup i real time informacije, ovaj indeks predstavljao je novitet u državnoj statistici.   

Cilj projekta bio je razviti metodologiju za prikupljanje informacija o slobodnim radnim mjestima te izraditi bazu podataka iz koje bi se redovito i kontinuirano računao indeks slobodnih radnih mjesta.   

Automatizirano je praćenje te preuzimanje oglasa za posao koji su objavljeni na najpoznatijim internetskim portalima za traženje posla. Ovaj postupak je periodičan i automatiziran kako bi se na sustavan način mogli pratiti detalji potražnje za radom. Osim samog broja slobodnih radnih mjesta, kao i njihove dinamike, posljedica razvoja ovakve metodologije je i uvid u potrebno obrazovanje i vještine za  određeno radno mjesto, kao i uvid u regionalnu komponentu potražnje za poslovima.   

Koristi ovog projekta uključivale su razvoj metodologije za prikupljanje informacija o slobodnim radnim mjestima te izradu sveobuhvatnog indeksa slobodnih radnih mjesta. Indeks je prvenstveno predstavljao unaprjeđenje postojeće državne statistike te je davao relevantne i pravovremene informacije o stanju na tržištu rada, što nije uvijek bio slučaj s postojećom statistikom. Indeks se kontinuirano i redovito računa te javno objavljuje uz komentar trenutnog stanja tržišta rada.
 

Vrh