COST akcija CA20112: Platforma zajednice vrednovatelja javnih politika za unapređene politike EU i bolje potvrđivanje (PROFEEDBACK)

Nositelj projekta: Istraživački institut Hétfa, Budimpešta, Mađarska (Gábor Balás)
Trajanje projekta: 18. listopada 2021. – 17. listopada 2025.
Suradnik iz EIZ-a: Tajana Barbić, članica Upravljačkog odbora akcije za Hrvatsku
 
Cilj je akcije PROFEEDBACK poticati umrežavanje zajednice vrednovatelja javnih politika na razini EU, podizati svijest o značaju istraživanja vrednovanja javnih politika i poboljšati utjecaj vrednovanja na proces donošenja javnih politika. Platforma će okupljati istraživače i stručnjake iz različitih znanstvenih područja i sektora kako bi izložili i ocijenili teorije, predmete, alate i metode vrednovanja javnih politika po principu otvorenog pristupa odozdo prema gore. Rezultati procjene najboljih praksâ diljem Europe pružit će izravne i visokokvalitetne doprinose za nacionalna i europska tijela zadužena za vrednovanje javnih politika.
Vrednovanje javnih politika ključni je alat za razumijevanje, razvoj i modernizaciju javnih politika EU, nastavno, otvara se rastuća potražnja za visokokvalitetnim uslugama vrednovanja diljem unije. Izazov je u tome da trenutno ne postoji platforma za europske istraživače i stručnjake s pristupom odozdo prema gore. Vrednovateljima su ograničene mogućnosti rasprave o zajedničkim problemima, procjene nacionalnospecifičnih praksâ i dijeljenja znanjâ na obostrano koristan i učinkovit način.
PROFEEDBACK nastoji riješiti navedene izazove uz inovativan, složen, međusektorski i multidisciplinarni pristup:

  • analizirajući teorijska i metodološka pitanja istraživanja vrednovanja javnih politika stavljajući naglasak na kohezijske politike,
  • obogaćujući znanstvena istraživanja vrednovanja politika i prihvaćajući nove izazove,
  • harmonizirajući fragmentirani pristup kako bi se uspostavio istraživački program rada i zajedničko razumijevanje,
  • pridonoseći jačanju kapaciteta zajednice vrednovatelja javnih politika,
  • uključujući nacionalne i europske donositelje odluka, kao i dionike civilnog društva, u proces donošenja politika na temelju dokaza,
  • oblikujući pravila ponašanja zajednice vrednovatelja.
Detaljnije na poveznici: https://www.cost.eu/actions/CA20112

 
 

Vrh